İntigam Aliyev: “Yapamazlar demeyin her şeyi yaparlar”

Süreç böyle gider de referandum Erdoğan’ın galibiyetiyle sonuçlanırsa kısa bir süre sonra bunlar da kalmayabilir. Bu kadarını yapamazlar demeyin, yaparlar. Başkanlıkları kendi arşınınızla ölçmeyin. 10-15 yıl önce Türkiye’de demokrasinin bu hale geleceğine kim inanırdı? Bu, aklını şaşırmış derlerdi.”


İlhan Omar: Kadın, göçmen, Müslüman ve Trump’a kafa tutuyor

Tarihin ironilerinden olmalı. İlhan Omar kasım ayında Minnesota Temsilciler Meclisi’ne seçilerek Somali’de doğup da Amerikan siyasetinde bu düzeyde görev yapacak ilk kişi, ilk Müslüman oldu. Rengârenk başörtüleriyle o da Meclis’te yer alacaktı. Aynı esnada başkanlık kampanyasını yürüten Donald Trump ise bir de o eyalete gelip “Buraya bir dolu Somalili mülteci geliyor, sonra onlar da gidip IŞİD’e katılıyor” minvalinde bas bas bağırmıştı. Filmin sonunu biliyorsunuz. Trump’ın başkan seçildikten sonra vatandaşlarının girişini yasakladığı ülkelerden biri Somali.


Nilgün Toker: “Faşizm sual edilemez bir hakikate bağlanma halidir”

Son KHK’yle okuldan uzaklaştırılan Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilgün Toker Kılınç’a sorduk: Türkiye’de olup bitenin adı ne?


Melek Göregenli: “Dünyayı değiştirenler, ısrarlı ve tutarlı azınlıklardır”

[Haber görseli]

Sosyal psikoloji alanının kıymetli isimlerinden Prof. Dr. Melek Göregenli, Ege Üniversitesi’nden ihraç edildi. Göregenli’yle arzulanan toplumsal dönüşümü, bugünlerin umudunu ve enkazını konuştuk.


Ramazan Demir: “Her yıkılmış ev bizim için mezar’”

Ayakta kalmış cami oradaysa, o zaman sokak şuradan geçiyordu, sağa dönünce üç bina vardı… İnsanın oturduğu sokağı, içindeki kişisel eşyalarıyla birlikte evini dümdüz bulması, bağırmak isteyip ses tellerinin düğümlendiği kâbus sahnelerine benziyor. Şırnak’ta 14 Mart’ta başlayan sokağa çıkma yasağı çatışmaların bitiminden sonra da uzayarak tam sekiz ay sonra kalktığında kentte sadece en küçüklerinden sayılabilecek birkaç mahalle ayaktaydı. Gerisi düzlenmiş bir moloz yığını.
Şırnaklı avukat Ramazan Demir, gitti, kendi ve akrabalarının evini bulmaya çalıştı, tepesinde büyüdüğü ağaçları aradı. Şu ara tüm Şırnaklıların yaptığı gibi.


Çiğdem Köksal Schmidt: “Göbeklitepe’ye yazık”

Neredeyse 12 bin yıllık geçmişe dair gösterdikleriyle, Urfa, Göbeklitepe uygarlık tarihine dair bildiklerimizi gözden geçirmemize neden oldu. Kazının başladığı 1995’ten beri başkanlığını yürüten, Göbeklitepe deyince akla ilk gelen isim Alman arkeolog Klaus Schmidt, 2014’te ani bir kalp kriziyle hayatını kaybetmişti. Aradaki iki yıla akademik açıdan yetkinliği tartışmalı Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan’ın yeni kazı başkanı olması, Klaus Schmidt’in eşi, 20 yıl aynı kazıda yer alan arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt’in ekipten uzaklaştırılması, derken son dönemde Ercan’ın FETÖ/PDY soruşturması kapsamında açığa alınması sığdı. 12 bin yıllık tapınağa da FETÖ karışıverdi. Çiğdem Köksal Schmidt’le hem Göbeklitepe’yi, hem de bu son süreci konuştuk.


Michael Hardt: “Bazen umut, sadece ne becerdiğimizi hatırlamaktır.”

Meşhur siyaset felsefecisi Michael Hardt’la Soma’daki iş cinayetini, yeni ‘sınıf mücadelesini’, Gezi ve benzeri hareketlerin istikbalini konuştuk.


Murathan Mungan: “Her şeyin normalleşmesi Türkiye’yi açık tımarhaneye çevirdi”

Askerlik, erkeklik, kadınlık, onun tabiriyle bir de babaseksüellik… İki seçkide günümüz öykücülerini buluşturan Murathan Mungan’la bu toprakların asli meselelerini konuştuk.


‘Asıl soru: Neden bu kadar az direniş var?’

Sosyolog Loic Wacquant, kent ve sosyal adalet meseleleri üzerine konuşmak üzere İstanbul’daydı. Konferansta laf Gezi’ye, söyleşide AK Parti-Cemaat çatışmasına kadar geldi.


‘Hocalı için nasıl üzülmem!’

Azeri yazar Ekrem Eylisli’yle, kendisine yönelik linç kampanyasını konuştuk. Hocalı Katliamı yıldönümü öncesi diyecekleri vardı. Türkiye’den çağrı bekliyor.